Danmarks tofarvede frimærker
Brugernavn:
Password:
[Tilmeld] [Logon]
[Glemt password]

Scanning af mærker

Til eget brug
Det vigtigste er at starte med at scanne i en høj opløsning, jeg har gode erfaringer med 600 dpi eller 1200 dpi. De fleste scannere har en standard på 200 eller 300 dpi, men det er efter min mening for lidt til frimærker. Den høje opløsning giver ganske vist meget store filer, men de fleste programmer kan håndtere det. Prøv med 600 dpi.

Når du laver den første scanning af et mærke, er det vigtigt at gemme den i et originalt format eks. TIF da dette format gemmer alle informationer om scanningen. Bruger man JPG har man allerede mistet noget af informationen, og når man arbejder videre, mistes der information hver gang det komprimeres.

Et tofarvet mærke fylder ca. 1 mb scannet ved 600 dpi og gemt i tif-formatet - det giver en superkvalitet hvis mærket tilpasses til størrelsen på din skærm.

Til brug for web
Når billedet skal bruges til web eller sendes med mail, kan man godt komprimere billedet til jpg-format.

Tilpas billedet til en bredde på 475 pixels eller 950 pixels - det er den størrelse jeg anvender på internettet (fireblokken er 950 pixels i bredden). Billedet komprimeres så det fylder ca. 200kb, men de kan faktisk komprimeres mere uden man mister meget på computeren.

Husk at navngive dine scanninger med noget meningsfuldt og undgå æ,ø og å samt kommaer, punktummer og skråstreger i filnavnet. eks: 25ore-t10-p98-ofxx.jpg altså for et mærke med karakteren 25 øre, tryk 10, pos 98 med OF xx eller eks: 25ore-txx-pxx-of11.jpg, altså et 25 øres mærke med ukendt tryk og position men med OF.11.

Håber det giver mening.
Andre er ligeledes meget velkomne til at bidrage med deres erfaringer

Hans Christian Engelbrecht